Mar 02 2011

Hur var det nu med säkerheten på smarta telefoner?

Publicerad av under Allmän

Någonstans mellan alla olika aktiviteter som fyller upp en normal vecka är det bara erkänna det inte finns tid till allt och det blir att prioritera. Bland alla dessa olika prioriteringarna har bland annat inköp av en ny mobiltelefon funnits och det är bara att erkänna att ny teknik inte alltid är av ondo, även om jag haft mina funderingar kring så kallade smarta telefoner. Apple iPhone eller Android var första frågan, stängd eller öppen lösning, det senare kan i och för sig diskuteras om Googles kontroll av Android OS är ett bättre val. För stunden så verkade så vara fallet i hopp om bättre möjligheter att ha kontroll på en Android telefon. Valet föll till slut på en Samsung Galaxy 9000 som mer och mer tagit över småsurfandet från den vanliga trotjänaren sedan många år tillbaks, en ThinkPad T60, som kommer finnas kvar ett bra tag till.

Ett par månader senare är det bara erkänna att min Galaxy har kommit för att stanna och undan för undan har jag börjat lita mer och mer telefonen. Är den till exempel stabil nog, orkar inte en telefon som hänger sig lite då och då (vilket en tidigare HTC Windows CE verkade ha som primärfunktion att göra…) med resultatet att jag blir av med information på grund av att jag missat göra en ordentlig backup. Dock har inga av denna typ problem än så länge gjort sig synliga. Synkning och backup funktioner fungerar som det ska och utan problem – än så länge.

Dock väcks många nya frågor och funderingar kring säkerheten av smarta telefoner. Dels enkelheten i att koppla upp sig på okända nät samt tillgång till enorm mängd applikationer. Plus till Apple än så länge till de har en striktare process för publicering av appar via App Store. Klart önskvärt om Google implementerade en striktare process för detta på Android Market. Möjligheten till skjuta in oönskad kod på både IPhone samt Android känns något för enkelt när man väl sätter sig ner och tittar på säkerheten. Klart önskvärt till Android vore en enklare brandvägg som indikerar vilken typ av utgående och ingående trafik som pågår för enkel blockering…

Jakten efter nya funktioner fortsätter och gärna genom att utnyttja de befintliga nätenheter och annan hemelektronik som finns installerad. Men vilka risker medför detta – låt oss återkomma kring detta lite längre fram. Och slutligen kan det väl konstateras att det gick utmärkt att skriva ihop dessa raderna på Galaxy telefonen under en flygning hem från Frankfurt.

Kim Haverblad

Inga kommentarer ännu

Trackback URI | Kommentars RSS

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna kommentar.