Feb 18 2010

I’m a Twitter – Please Rob Me!

Publicerad av under Risk,Säkerhet

Sociala medier är idag något som de flesta använder i en eller annan form; om det sedan är bloggar, Facebook, Linked In, Twitter eller vad det nu må vara. Diskussionen kring personlig integritet går i vågor och kulminerade tidigare kring FRA och huruvida staten överhuvudtaget har någon rätt att scanna e-post efter information för att skydda svenska riket. Lika snabba som flertalet är att se om sina rättigheter, lika snabba är många med att exponera de mest privata detaljer om sig själv och inte allt för ofta om sin arbetsgivare och dess kunder.

Vad de flesta även har insett är att rekryteringsfirmor och eventuella arbetsgivare idag använder Google och andra verktyg för att samla in information kring kandidater och att olämpliga bilder på till exempel Facebook kan vara avgörande huruvida drömjobbet blir ditt eller inte. Med andra ord, internet är idag en guldgruva att leta efter information om enskilda individer och där sociala medier har en avgörande roll för själva informations insamling – och det publiceras framför allt av egen vilja.

Att internet har etablerats som en global informationsdatabas om privatpersoner och där det mesta går att söka reda på råder det inga tvivel kring. Please Rob Me är ett intressant experiment för att påvisa att man bör tänka både en eller två gånger kring vilken typ av information man gör tillgängligt via internet. För de som har behovet att tala om för sin omgivning att man är på semester eller är borta över helgen eller inte ovanligt på Twitter ”ute ett par timmar för att ta en fika” är nog med information för en inbrottstjuv och ofta används ord som Leave eller Left Home för att indikera detta. Just dessa ord är vad Please Rob Me letar efter för att påvisa vem och vart eventuella rånoffer bor; avsikten är knappast att inbjuda till detta; utan påvisa vilka möjligheter nätet ger idag.

 

Enskild information som normalt anses harmlös, blir extremt värdefullt när den kombineras med annan (harmlös) information. En del detaljer bör man helt enkelt inte posta ut på nätet; lika lite som vi sätter upp en skylt på ytterdörren att vi är på semester.

Kim Haverblad

Inga kommentarer ännu

Trackback URI | Kommentars RSS

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna kommentar.