Dec 18 2008

Hallmark virus varning

Publicerad av under Säkerhet

Det är intressant att studera spridningseffekten av bluff varningar samt de olika cyklerna som en varning går igenom. De senaste månaderna har ett s.k. ”Vykort från HALLMARK” figurerat vilket har sitt ursprung från ”POSTCARD FROM HALLMARK” som figurerat sedan februari 2008 inom den engelskspråkiga sfären och som sedan har översatts till svenska. Gemensamma faktorn i de olika versionerna bland annat hänvisning till CNN:

”Detta är det värsta virus som aviserats av CNN. Det har varit indelade efter Microsoft som den mest destruktiva viruset någonsin!!”

Tyvärr så blir det inte bättre av att någon från svenska Polisen i all hast och av misstag skickar ut varningen och sätter sitt namn på nämnda bluff varning för att denna vandringssägen skall köra vidare ett varv till.

Vad bör man då göra när man får denna typ av varningsmeddelande? För det första och vad ni än gör; skicka det inte vidare. Ta istället kontakt med säkerhetsansvarig inom den egna organisation och låt dessa hantera informationen. Vidare så kan även denna typ av informationsspridning resultera i att spamfilter blockerar avsändarens e-post eller domän för vidare kommunikation. Ännu en anledning att vara försiktig med att skicka vidare denna typ av e-post.

Att denna typ av information i senaste omgången kommer från svenska polisen är tyvärr olyckligt, och resulterar endast i att skrämma upp folk. Vill man själv verifiera informationen så är det bara att söka via Google för att snabbt inse att det är en e-post bluff som har rullat på sedan i augusti i Sverige. I den senaste e-post jag fått fanns även telefonnummer som kan användas för att verifiera om de är äkta eller ej; inte ovanligt förekommer falska nummer eller nummer till någon som är helt ovetande om nämnda varning. Det är inte ovanligt att när denna typ av bluff varningar figurerar finns ofta flera olika varianter och däribland även varianter där det bifogas dokument eller små program för att verifiera huruvida ens dator är smittad eller på annat sätt erbjuda hjälp att hantera detta okända och farliga virus – jag behöver väl knappast säga att man ens skall fundera på att klicka och öppna dessa bilagor…

Kim Haverblad

Inga kommentarer ännu

Trackback URI | Kommentars RSS

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna kommentar.