Dec 12 2008

Malmö stärker kortkapningsposition

Publicerad av under Säkerhet

Malmö stärker sin position på listan över orter med störst problem med kortkapning och skimming. Flertalet tidningar skriver om det senaste tillslaget av Malmö Polisen som gäller Toys R Us där det har avslöjat en avancerad skimmingutrustning i butiken. Skimming av kort är inget nytt och vad som förvånar mig är att Toys R Us inte har rutiner för att kontrollera sina terminaler regelbundet eller dagligen så att dessa inte har manipulerats.

Att Malmö har problem med skimming av kort har synliggjorts inte minst av Malmö Polisen som har flaggat för detta flertal gånger till den grad att det även har diskuterats på politisk nivå inom Malmö stad. Problemet är så pass att en del utländska postorderföretag numera vägrar att skicka paket till Malmö baserade adresser.

Skimming skal

Tyvärr så har bankerna i Sverige varit extremt långsamma med att få ut chip baserade kort vilket har varit medvetet beslut. Redan kring 1997/1998 pågick stora upphandlingar av nya bankomater där det fanns tillägg för sk smartcard läsare för att höja säkerheten. Något som samtliga svenska banker kategorisk valde bort.

Låt oss även hoppas att berörda redan har kontaktats av antingen kortutgivare eller av Toys R Us (eller av huvudbolaget Top-Toy A/S i Danmark) i samband med att detta bedrägeri upptäcktes och att man inte överlåter detta nio dagar senare till media…

Kim Haverblad

3 kommentarer än så länge

3 Kommentarer till “Malmö stärker kortkapningsposition”

 1. […] version of this entry can be found here] Bookmark […]

 2. Kimon 12 Dec 2008 at 21:27

  Med anledning av ovan inlägg kring upptäckten av skimmingutrustning hos Toys R Us har jag via e-post blivit kontaktad av Hanne Steffensen, kommunikationschef TOP-TOY A/S (holdingbolag som bland annat består av: BR-Leksaker och TOYS”R”US Scandinavia) som vill klargöra hur man har hanterat ovan nämnda incident genom nedan pressrelease som har publicerats under kvällen.

  Kim Haverblad

  ”Den 3. december 2008 uppdagade butikschefen i vår TOYS”R”US-butik i Malmö, att vi dessvärre blivit utsatta för ett bedrägeri mot en kortterminal. Det blev omedelbart polisanmält.

  Händelsen medförde att vi gick igång med högsta säkerhetsberedskap. Det betyder att vi kontrollerar alla våra terminaler flera gånger om dagen. Alla våra medarbetare har blivit informerade och instruerade om att hålla ett vakande öga på terminalerna. Den samarbetspartner, som kontrollerar våra kortterminaler, har också ökat bevakningen och följer transaktionerna dygnet runt.

  De fåtal kunder som blivit drabbade har blivit kontaktade av kortutgivande bank. Om några kunder har misstanke om att deras kontokort blivit missbrukat så skall de hänvända sig till sin bank och få kortet spärrat. Vi kan också upplysa om att de kunder som blivit drabbade inte kommer att lida ekonomisk förlust för eventuellt missbruk av kort, då banken går in och täcker upp för eventuella förluster.

  Alla kunder skall tryggt kunna handla hos TOYS”R”US. Därför har vi en daglig rutin för att kontrollera kortterminalerna, en intern revisionsavdelning övervakar löpande transaktionerna på kassaterminalerna samt butikspersonal som har blivit instruerade i hur de skall gå tillväga för att förhindra kriminella handlingar i våra butiker.

  Vi har fått erfara att Malmö-området är hårt drabbat gällande kortbedrägerier. Därför hoppas TOP-TOY, att man i Sverige kommer att införa chip på alla kontokort – liksom i alla andra länder – för att på det viset öka säkerheten med kontokort.”

 3. […] om skimmingutrustningen som upptäckts vid Toys R Us i Malmö gick ett pressat bolag ut med en press release där man informerade om att man ändrat sina rutiner för hantering av terminalerna direkt efter […]

Trackback URI | Kommentars RSS

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna kommentar.