Aug 19 2008

Då blir OOXML till slut en standard, eller?

Publicerad av under Standards

Då var cirkus OOXML igång igen, enligt Ny Teknik, avser och hoppas standardiseringsorganet ISO att kunna spika den nya standarden, ISO/IEC DIS 29500, inom ett par veckor. Protesterna från Brasilien, Indien, Sydafrika och Venezuela har tillbakavisat och man anser då därmed att allt skall vara klart inom ett par veckor… om nu ingen avser att överklaga ISO:s beslut.

Att vi får en standard som inte, än så länge, någon mjukvaru producent stödjer, inte ens Microsoft är i sig rätt intressant. Microsoft avser att ha stöd för den nya standarden i Office 14 vilket lär dröja ett tag till innan vi får se denna. Vidare så har man även, än så länge, aviserat från Microsoft att man avser inte att implementera något stöd eller ge ut någon uppdatering för äldre Office versioner.

Bland det positiva är att internationella ISO kommer se över sina rutiner för hanteringen av nya standards, efter förra årets röstfusk och marknadsstöd till de parter som röstade för OOXML har även svenska SIS sett sig tvungna att se över de egna reglerna. Frågan är om OpenOffice med version 3.0 som blir den första kontorsapplikationen med att implementera stöd för OOXML (import), om detta indikeras det när man tittar på OpenOffice funktions wiki.

Sista ordet är dock ej sagt ännu, men mest troligt är att vi har fått en ny standard som delar utvecklare och användare i två läger. Även EUs konkurrenskommissionär Neelie Kroes har indirekt kritiserat Microsoft och sitt genomdrivande av OOXML; knappast något som är till fördel för Microsoft relation till EUs konkurrenskommission.  En annan tydlig markering har Mark Hennessey, IBMs informationschef gjort i en intern rekommendation där han uppmanar anställda att gå över till öppna alternativ som stödjer öppna dokumentformatet ODF. När får vi se denna typ av utspel i Sverige?

Kim Haverblad

Inga kommentarer ännu

Trackback URI | Kommentars RSS

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna kommentar.