Apr 01 2008

Vad som kunde ha varit april skämt var dagens sanning

Publicerad av under Allmän

Första april är den stora skämtdagen i Sverige och det brukar ofta vara relativt enkelt att genomskåda vad som är april skämt eller inte i media. Men något som säkert fått många att fundera en extra gång var säkert E24:s nyhet om Posten AB:s sammanslagning med Post Danmark A/S. Med risk att låta lite konspiratorisk så kunde denna nyhet ha varit ett bra exempel på avancerad desinformation för kurspåverkan av företag – även om ingen av nämnda bolag är börsbolag utan båda statligt ägda företag.

Men det finns trots allt ett antal faktorer som nog skulle få de flesta att tvivla på nyheten; först och främst så är det 1 april och ju mer otroliga nyheter desto svårare att genomskåda. För det första så hänvisade majoriteten av svensk media till E24 som källa. Vilket i sig är att avsäga sig ansvaret om det nu skulle vara felaktiga uppgifter från E24:s sida.

Tittar vi sedan på involverade parter; Posten AB och Post Danmark så var det först endast Posten AB som hade ett pressmeddelande kring presskonferensen på sin hemsida. Hade Posten AB:s hemsida blivit hackad? Varför var inte Post Danmark synkroniserad kring publicering av pressmeddelandet? Att presskonferensen i Danmark skulle hållas på Marriott Hotel, Köpenhamn och inte på Post Danmarks huvudkontor till skillnad mot Posten AB som avsåg att ha det på huvudkontoret i Stockholm. Att sedan ingen av de stora danska tidningarna överhuvudtaget skrev en rad om sammanslagnings rykten – samtidigt som svensk press badade i osäkra rykten om huruvida det var ett april skämt eller ej – bidrog säkert till att ifrågasätta sanningshalten i nyheten.

Dock så skingrades all skepsis och konspirations idéer kring desinformation strax efter lunch. Men med tanke på hur många som faktiskt utgick ifrån att nyheten var ett april skämt påvisar i sin helhet vikten av hur och vad som kommuniceras men framför allt även när.

Första april är kanske inte alltid den bästa dagen att publicera denna typ av nyhet när den trängs med en hel del andra nyheter som visade sig vara 1 april skämt.

Kim Haverblad

Inga kommentarer ännu

Trackback URI | Kommentars RSS

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna kommentar.