Jan 31 2008

E-post är en smör och bröd tjänst som bara skall fungera

Publicerad av under Allmän

Är det endast jag som reagerar på hur flertalet operatörer har börjat få problem med att hantera en så enkel tjänst som e-post som idag trots allt får anses som en smör och bröd tjänst, dvs en tjänst som de flesta använder och är beroende av att det fungerar. Både privat såväl som i yrkeslivet.

Nu verkar det som om Telia har problem igen efter att tidigare haft en rejäl server krasch och då försvann det spårlöst e-post för minst 30 000 av Telias kunder. Då var anledningen bristande rutiner då rätt personer för att hantera felet inte fanns på plats av olika anledningar samt att ingen uppföljning eller eskalering gjordes. Tidigare har Telia även dragits med problem i samband med uppgraderingar av sina system vilket resulterat i att samtliga Telia kunder i Finland varit utan fungerande e-post tjänst.

Även Spray haft stora störningar i hanteringen av deras e-post system då de efter en uppgradering av deras SMTP-server fick problem och all e-post hamnade i kö. Detta är även ett fenomen jag själv känner igen från Bredbandsbolaget då de mer eller mindre haft problem med sin epost under det senaste året; allt ifrån att det är helt omöjligt att skicka ut e-post via deras SMTP-servern till att det är enormt segt eller att det helt enkelt inte går.

Man börjar bli rätt luttrad som användare när denna typ av tjänster strular och inte fungerar som det ska. Vidare så är kompensationen oftast obefintlig eller skrattretande och uppfattas säkert av en del kunder som ett hån.

Har det helt enkelt blivit så att det som egentligen skall vara enkelt har blivit för svårt för att man fokuserar helt enkelt mer på de avancerade tjänsterna och börjat bli slarvig i sin hantering av tjänster eller på grund av kostnadsbesparing?

Eller är det så enkelt att det är bristande rutiner och dokumentation för hur uppgraderingar skall hanteras såsom att göra ordentliga uppgraderingstester och återrullningsplaner som inte fungerar?

Kim Haverblad

Inga kommentarer ännu

Trackback URI | Kommentars RSS

Lämna kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna kommentar.